ACT - Kognitiv terapi

Har du brug for at finde fred og ro?

​...at føle dig tilfreds, selvom dit liv ikke former sig, som du har ønsket det? 

Her kan du læse om, hvordan du kan hele dine sår og komme styrket ud af krisen – når virkeligheden slår hårdt.

ACT Metoden – Kognitiv Terapi

Acceptance and Committment Terapi (ACT) hører til ”tredje generation af kognitiv adfærdsterapi”. Lad os med et eksempel forklare, hvad ACT går ud på.

Der er ikke hensigtsmæssigt at gå igennem en have fyldt med mælkebøtter og lade som om ”der ingen mælkebøtter er”. Det ville være selvbedrag. Du kunne vælge at bruge en masse energi på at forestille dig, at det var påskeliljer. Eller du kunne bruge energi på at luge mælkebøtterne væk – men som vi véd, så dukker der hurtigt nye op.

En mere hensigtsmæssig og mindre energikrævende strategi vil være at acceptere udkrudtets tilstedeværelse i haven. Samme strategi har vist sig hensigtsmæssig ved håndtering af livskriser og problemer, som er en uundgåelig del af et levet liv.

ACT lindrer tab, angst og smerte

Vi er ikke skabt til at være lykkelige!  Vores hjerne er bygget til at fokusere på problemer, og på at finde metoder til at løse dem. Det er en kendsgerning, at livet involverer smerte. Kærlighed, nærvær og omsorg kan ikke være til stede i vores liv, uden at vi også oplever tab, angst, afvisning, adskillelse eller måske skilsmisse. Vi fødes, ældes og dør. Smerte, sygdom og svækkelse er uvilkårligt også en del af livet. Med alle de uundgåelige livsvilkår, vil vores hjerne blive overaktiveret og stresset, hvis vi ikke får lært at hjælpe den at slappe af.

Håndtér vanskelige følelser med ACT

Vi er heldigvis skabt, så vi kan lære at håndtere vanskelige og smertefulde følelser. Dér er vi unikke blandt levende væsner. Vi kan vælge at gøre plads til de udfordringer, følelser og oplevelser som vi uvægerligt møder på vores vej. Vi er også i stand til at bruge vores engagement på dét, der virker for os. På den måde kan vi skabe os et meningsfyldt og værdibaseret liv, der er værd at leve.

Bøger om ACT - kognitiv terapi

 • Lykkefælden
  ​ISBN: 978-87-7706-577-4, 2018
 • Når virkeligheden slår hårdt
  ​ISBN: 978-87-7706-806-5, 2014

Godt at vide om ACT Metoden

Kognitiv Terapi via ACT Metoden er velegnet, når vi møder smerte og lidelse i livet – når virkeligheden slår hårdt. Kognitiv Terapi via ACT er en videnskabelig evidensbaseret terapiform. Der er altså videnskabeligt belæg for, at metoden virker. Brug af ACT metoden har vist at føre til højere livskvalitet ved f.eks. angst, stress, depression, kroniske smerter / lidelser og traumer.

Livskvalitet jvf. ACT Metoden handler om at udvikle psykologisk fleksibilitet og villighed til at acceptere vanskelige følelser. Samtidig skal vi handle i retning af en mere værdifuld tilværelse. I et ACT-forløb arbejdes indenfor 6 kerneområder:

 • Accept
 • Defusion
 • Kontakt med nuet
 • Adskillelse af person og tanker/følelser
 • Værdier
 • Engageret handling

ACT - opsummering

​​ACT er en form for Kognitiv Terapi. Metodens sigte er at reducere den indflydelse som vanskelige tanker, følelser og kropslige fornemmelser har på dig og din adfærd.

Psykolog behandling med ACT har fokus på at opnå en større accept og villighed til at opleve disse sansninger, så du kan fokusere på at leve et meningsfyldt liv ’her og nu’.

En anden gevinst er, at du vil opnå at kunne være nærværende i relationen til dine omgivelser (familie, kæreste, kolleger), hvorfor ACT kan bidrage til at gøre det lettere for dig at bibeholde længerevarende og gode relationer.

I et terapiforløb med ACT vil du og din psykolog identificere dine vigtigste værdier og mål for livet. På den måde kan I sikre engagement og aktiv handling på de forhold, der betyder mest for dig.

Målet for terapi med ACT er overordnet, at du skal få en oplevelse af at leve et bedre og mere meningsfyldt liv. Du vil typisk opleve, at du får det bedre, fordi du lærer at re-fokusere din mentale energi til noget mere meningsfyldt. Det ses i tillæg, at både psykisk og fysisk smerte ofte reduceres, når du lærer at håndtere vanskelige følelser relateret til angst, vrede, skam og selvkritik.​

​​Find din psykolog i Aarhus

Klinikken er centralt beliggende i Århus C, hvor der er gode tilkørselsforhold og let adgang til parkeringsmuligheder. De fleste busser kører lige til døren eller stopper få minutters gang fra, hvor FiiRST holder til. Indgang i porten ved Café Sofies Forældre.

Frederiksgade 74A, 1. th
8000 Aarhus C.

Klik for rutevejledning

Parkering tæt på klinikken

 • Nærmeste parkeringshus er Red Radisson og Q-Park Aarhus City: Link
 • Øvrige parkeringshuse i nærheden findes ved Musikhuset, Salling og Telefontorvet: Link

Psykologhuset FiiRST

FiiRST er et Psykologhus med central beliggenhed i Århus C.

Psykologhuset har kunder fra hele Østjylland. Klienter i øvrige Danmark og udlandet benytter online konsultationer.

Der samarbejdes med forsikringsselskaber og erhverv/ institutioner. Hvor det er muligt, gives tilskud via Sygesikringen Danmark.

Kontakt psykolog

Psykologhuset FiiRST v. Autoriseret Psykolog Tina Stokkebo

Tlf.: 20 20 09 34

​E-mail: tina@stokkebo.dk

CVR: 41419458

Autorisationsnr.: 21-28892​

Følg Psykologhuset FiiRST

Følg psykologhuset på de sociale medier – hold dig opdateret med seneste nyheder fra FiiRST.

Gratis hjælp og støtte

​Liste over gratis tilbud - Har du en henvisning fra lægen? Se hvordan du finder en psykolog med offentligt tilskud.

Blog om psykologi

​Blog om ugen der gik. Tips og gode råd om psykologi. Klienternes egen fortælling.

Se bloggen her

Læs min blog