Definition på online terapi
Online terapi er i forskningsterminologi et udtryk for anvendelse af teknologi til understøttelse af psykologbehandling. Det kan være at psykologen skriver sammen med klienten, at samtalerne foregår telefonisk eller at der anvendes video konsultationer.
Forskning har vist, at online terapi til behandling af angst og depression for nogle mennesker kan være lige så effektiv som fysisk fremmøde. Det gælder også internetbaseret terapi, hvor klienten skriver sammen med terapeuten og guides til selvhjælp via en manualiseret tilgang.
Eksperterne om online terapi
I Danmark betragtes psykolog Kim Mathiasen som en af pionererne indenfor internetbaseret behandling i Danmark. Kim Mathiasen har arbejdet med internetbaseret behandling i Region Syddanmark, og han har været med til at rådgive om brugen af teknologiunderstøttede psykologydelser via Dansk Psykologforenings online-panel. Kim giver i en artikel i Psykologernes fagmagasin ”P” udtryk for, at man skal være forsigtig med at konkludere, at internetbaseret terapi virker lige så godt som face-to-face behandling: ”Det er det for nogle, men ikke for alle…” (jf. Thomas Møller Larsen, ”P” årgang 2016, nr. 02).
Psykologerne hos FiiRST i Århus anvender alene videokonsultationer, der i høj grad er sammenlignelige med face-to-face behandlinger. Alligevel har vi herunder valgt at fremstille et par konklusioner fra undersøgelser vedr. brug af internetbaseret teknologi ved psykologbehandling. Vi håber, at det kan gøre dig lige så tryg ved at vælge online terapi, som du er ved personligt fremmøde i klinikken.
Eksperter om effekten af online terapi
Jf. Pim Cuijpers m.fl. viser et review fra 2010 at ”effekten er sammenlignelig ved guidet digital selvhjælp og ansigt-til-ansigt behandlinger mod angst og depression”.
I en anden undersøgelse af Azy Barak m.fl. fra 2008 viser et review at ”internetbaseret terapi viser effekt på niveau med traditionel terapi”.
Video-konsultationer er særligt velegnede til psykoedukation og rådgivning samt opfølgningssamtaler i forlængelse af psykoterapeutisk behandling face-2-face. Anvendelse af video-konference resulterede i langvarig effekt for personer med alvorlige psykiske lidelser med færre tilbagefald, færre sygehusindlæggelser og øget livskvalitet til følge (jvf. Maheu m.fl., 2011).
Hvis online terapi via video-samtale skal være virksomt, skal kvaliteten af forbindelsen være tilstrækkelig god til at psykologen kan få en god fornemmelse af klientens mentale tilstand (jvf. Kit Lisbeth Jensen, 2014).
Online terapi kan gøre det lettere at søge hjælp
At mødes med en psykolog via online konsultationer kan være lettere for nogle klienter, der ellers ville afholde sig fra at søge hjælp. Online terapi kan være et første og afgørende skridt for dem, som ellers ikke ville opsøge hjælp på grund af geografi, stress/arbejdspres, psykiske eller fysiske vanskeligheder, frygt for andres fordømmende holdning til psykologhjælp – eller måske bare fordi det kan føles lettere at der er en skærm imellem klient og terapeut. Skærmen kan skabe en afstand, som mindsker ubehag eller skamfulde følelser. Nogle mennesker kan have lettere ved at åbne op og fortælle ærligt om sig selv, når de er på afstand af den, de taler med. Jvf. Ulla Damgaard-Sørenden og Hildur Finnbogadottir (Alt om Psykologi, 2020) virker terapi foran skærmen i hjemlige rammer, hvis du selv er klædt godt på til ‘digital terapi’ – læs artiklen her.