Kognitiv Adfærds Terapi (KAT)

En effektiv metode til behandling af angst og depression. Læs mere herunder om hvordan psykologer hos FiiRST arbejder med Kognitiv Adfærdsterapi.

​...at føle dig tilfreds, selvom dit liv ikke former sig, som du har ønsket det?

Her kan du læse om, hvordan du kan hele dine sår og komme styrket ud af krisen – når virkeligheden slår hårdt.

Hvad er Kognitiv Adfærdsterapi?

Kognitiv Adfærdsterapi (KAT) er en af de bedst videnskabeligt undersøgte terapiformer til individuelle samtaleforløb.

Når psykologer arbejder ud fra Kognitiv Terapi, tager vi afsæt i, at mennesker er styret af kognitive processer. Der lægges især vægt på sammenhængen mellem tanker, følelser, handlinger og fysiske (kropslige) reaktioner. Hos Psykologhuset FiiRST i Århus arbejder vi med Kognitiv Terapi. Det gælder både KAT – og de nyere terapiformer CFT og ACT.

Kognitiv Adfærdsterapi – Metoden

Kognitiv Adfærdsterapi er en metode, der lægger vægt på tænkningens og adfærdens betydning for følelseslivet og for udvikling af psykiske problemer og symptomer. I kognitiv Adfærdsterapi er der fokus på at undersøge, hvordan lidelser vedligeholder sig selv og forstærkes af bestemte tanke- og handlemønstre.

I terapien vil du sammen med din psykolog identificere uhensigtsmæssig tænkning og adfærd, så du kan ændre på disse mønstre. At ændre den måde du tænker og handler på, kaldes også for kognitiv omstrukturering.

Kognitiv Adfærdsterapi – Livskvalitet

Når dine negativ tanke- og handlemønstre ændres til at være mere realistiske og hensigtsmæssige, vil du opnå en bedre livskvalitet.

PSYKOLOG ERFARING

Psykolog Tina Stokkebo fra Psykologhuset FiiRST i Århus arbejder med Kognitiv Adfærdsterapi som behandlingsform, hvor det skønnes relevant for den konkrete problemstilling. Det kan være ved omstrukturering og eksponering ved generaliseret angst, socialangst, panikangst, tvangstanker og tvangshandlinger (OCD), afhængigheder i fht. intimitet m.v.

Hvis du har brug for psykologhjælp til helbredsangst, fobier, svær OCD, misofoni, tourettes (TICS) etc. – så vil jeg henvise til en kompetent kollega og samarbejdspartner.

Book tid her

BØGER OM KOGNITIV TERAPI

  • Lev mere tænk mindre af Pia Callesen ISBN: 978-87-4003-542-1, 2017
  • Kort og godt om angst af Mikkel Arendt og Sanne Kjær
    ISBN: 978-87-7158-390-8, 2017

Godt at vide om kognitiv terapi

Kognitiv Adfærdsterapi fokuserer på forholdet mellem hvad vi tænker, hvordan vi føler og hvad vi gør. Terapiformen kan anvendes som behandlingsmetode ved de fleste psykiske problemer hos børn, unge og voksne.

Mest virksom til Angst – herunder OCD

Kognitiv Adfærdsterapi anbefales især ved behandling af angstlidelser som f.eks. socialangst, panikangst, helbredsangst, enkelfobi og generaliseret angst. Kognitiv Adfærdsterapi er den behandlingsform, der igennem en årrække har vist sig mest virksom ved behandling af OCD. Andre – nyere metoder – som CFT (Compassion Fokuseret Terapi) er dog velegnede til behandling af OCD i mildere form.

Tourettes, skin picking, trikotillomani

Metoden er også velegnet ved andre typer af tvangstanker og tvangshandlinger som Tourettes (TICS), skin picking, trikotillomani etc. Psykolog Tina Stokkebo henviser til dygtige psykolog-kolleger ved Tourettes, skin picking, trikotillomani og svær OCD.

Du kan læse mere om KAT og Angst her

Du kan læse mere om OCD her  

KORT OM KOGNITIV ADFÆRDSTERAPI

​​Kognitiv Adfærdsterapi er en terapiform, hvor psykologen arbejder med ”her og nu” problemer.

Metoden har dokumenteret effekt ved behandling af bl.a. angstlidelser, depression, personlighedsforstyrrelser, skizofreni, misbrug. Kognitiv Adfærdsterapi har vist sig at være særlig effektiv i ved behandling af specifikke angstlidelser som fobier og tvangstanker- og handlinger, f.eks. OCD.

Kognitiv Adfærdsterapi er en samtalebaseret terapi, hvor der er fokus på bedring og behandling af lidelser ud fra klientens tænkning om sig selv, andre, sine omgivelser og sin aktuelle situation.

Book tid hos en psykolog hos Psykologhuset FiiRST i Århus her

Målsætning og eksponering i KAT

Kognitiv Adfærdsterapi er en løsnings- og handlingsorienteret terapiform, hvor der f.eks. sættes konkrete mål for det terapeutiske arbejde. Der arbejdes med konkrete opgaver i form af gradvis eksponering af det som fremkalder angst. Sammen med psykologen vil du udarbejde en plan for, hvordan du gradvist kan udsætte dig selv for angstprovokerende situationer. Det sker i dit eget tempo. Du vil også lære, hvilke metoder du kan anvende for at dæmpe din angst i disse situationer.

Formålet med terapien er, at du lærer at hjælpe dig selv til en mere hensigtsmæssig adfærd. Via tillærte teknikker og værktøjer får du skabt dig selv et mere realistisk og positivt livssyn og et bedre liv på sigt.

​​Find din psykolog i Aarhus

Klinikken er centralt beliggende i Århus C, hvor der er gode tilkørselsforhold og let adgang til parkeringsmuligheder. De fleste busser kører lige til døren eller stopper få minutters gang fra, hvor FiiRST holder til. Indgang i porten ved Café Sofies Forældre.

Frederiksgade 74A, 1. th
8000 Aarhus C.

Klik for rutevejledning

Parkering tæt på klinikken

  • Nærmeste parkeringshus er Red Radisson og Q-Park Aarhus City: Link
  • Øvrige parkeringshuse i nærheden findes ved Musikhuset, Salling og Telefontorvet: Link

Psykologhuset FiiRST

FiiRST er et Psykologhus med central beliggenhed i Århus C.

Psykologhuset har kunder fra hele Østjylland. Klienter i øvrige Danmark og udlandet benytter online konsultationer.

Der samarbejdes med forsikringsselskaber og erhverv/ institutioner. Hvor det er muligt, gives tilskud via Sygesikringen Danmark.

Kontakt psykolog

Psykologhuset FiiRST v. Autoriseret Psykolog Tina Stokkebo

Tlf.: 20 20 09 34

​E-mail: tina@stokkebo.dk

CVR: 41419458

Autorisationsnr.: 21-28892​

Følg Psykologhuset FiiRST

Følg psykologhuset på de sociale medier – hold dig opdateret med seneste nyheder fra FiiRST.

Gratis hjælp og støtte

​Liste over gratis tilbud - Har du en henvisning fra lægen? Se hvordan du finder en psykolog med offentligt tilskud.

Blog om psykologi

​Blog om ugen der gik. Tips og gode råd om psykologi. Klienternes egen fortælling.

Se bloggen her

Læs min blog